Sumber : Air tangan Mak
Bahan-bahan ( 4 orang )
- mee hoon
- kiub maggi ayam (x1)
- air (periuk sederhana besar)
- bawang putih (dicincang & 2 ulas)
- sotong/udang/ayam(1 mangkuk)
- garam (secukup rasa)
- serbuk lada hitam (1 sudu besar)
- lobak merah (dihiris-panjang 3 cm,lebar 1/2 cm-,2/3 biji setiap jenis sayur)
Cara-cara
- Rendam mee hoon supaya lembut
- Tumiskn bawang putih, masukkan kiub maggi ayam & garam secukup rasa
- Masukkan sotong/udang/ayam/daging dan didihkn dgn api sederhana sehingga ia masak
- Masukkan lobak merah dan didihkn selama 2 minit
- Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga sebati dengan mee hoon tadi.
- Hidang sementara panas
No comments:
Post a Comment