1.Ketam & Udang Galah masak lemak cili
2.Ikan Goreng
3.Ikan Kering Goreng (Paberet en Kangkungku)
4.Ulam ulaman ler + Budu (semestinya)Udang ni masih segar bugar lg..murah pulak tuh..klu kiteorg g gombak mesti beli Udang galah ni..Kne order dlu tau br die g tangkap..isi nye sedap bangat sih..so layan la menu berbuka kiteorg arini..
da slamat masuk kuali da, tgu smpai masak..xtau la sodap ke tak ni main campak2 jer bahan2 nya..
Da siap pom..jom makn yunk..yg xpose la..
TQ ALLAH dgn rezeki yg kau berikan pd kami..alhamdulillah sempat masak semuanya..
Ketam & Udang Masak Lemak CIli
Bahan2
1.Udang & Ketam (ikut suka korang ler nk mkn byk mane)
2.Bwg merah & putih - di kisar
3.Sedikit halia - di kisar
4.Kunyit hidup - di kisar
5.Cili hijau (ikut suka) - di kisar
6.Serai ( di ketuk)
7.Santan (pkai santai paket jer)
8.Garam & Gula
9.Asam gelugor
Cara2 nya
Blander sume bhn2 yg di kisar td..masukkan dlm kuali, tgu sehingga mendidih lps tu baru masuk ketam..biarkan seketika masuk udang.Masukkan pula garam, gula, asam gelugor & serai td tgu sehingga mendidih, angkat dan hidangkan..
Sgt senang kan kawan2..resipi campak2 je ni..main agak2 jer bahan2 tu..jji masak n sodap d makan..
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment