life

~~~JANGAN sekali2 cuba MENCURI hak PERIBADI dalam blog ini samada DENGAN SENGAJA atau TIDAK SENGAJA.. Blog ini adalah hak cipta terpelihara,kalau ade silap & salah maaf la yea..n klau ade yg menginggung perasaan tu tak payah la masuk blog ni yea..*-^ .. Thanks kpd yg sudi singgah, sudi FOLLOW klu tak sudi tak yah la singgah.Hehe.. Keep in touch ok!~~~

23 Aug 2011

Nasi Kari Ayam

Menu Berbuka Hari Ke 22

1.Nasi Kari Ayam
2.Acar Timun
3.Sambal Cili (Nsi Arab)
4.Roti Goreng (yg ni pn ambil resipi dlm blog kwn2 blogger)

Ns Kari Ayam





Menu berbuka arini lain sket n tak pernah makan la sblm ni..Mak xpernah buat katakan so xde la anak pandai mkn kan kan kan ???duk jln2 kt umah2 blogger yg kaki masak ni sume ade resipi ni so dgn semangatnya masak la utk berbuka arini..En Kangkungku ni jns yg susah nk mkn makanan pelik2 ni so bile time berbuke die tye "Nasi ape ni yunk??sambil buat muke pelik..nak tergelak pn ade jugak...U try je la k i xmasak nasi lain pun ni..terpaksa la die makan jugak kan..hehehe..yg plg aku suke tgk die mkn dgn selera nya siap tambah nasi lg tuh..Tu la blom try blom tau ma..Tp Ns Kari Ayam ni mmg sedap la..selama ni duk makan ns putih n kari ayam jer..aku pulak skrh ni duk gile memasak katakan..sume nak try...makin gemok la aku camni oiii..korang layan je la resipi nya erk..

Nasi Kari Ayam
Sumber: Blogger2 yg kaki masak (aku main campur aduk jer)

Bahan:
3 cawan beras basmathi
1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa
4 sudu besar butter atau majerin
8 cawan santan dari sebiji kelapa - pkai santan paket jer
3 sudu besar rempah kari
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris panjang
rempah tumis empat sekawan
1 cube stok ayam kalau suka - xsuka so xde la nk masukkan hehe
sedikit daun ketumbar - lupa nak bli
daun kari
garam,gula (klu org ktan ni msti mau manis)

Cara2nya:
1. Beras basmathi dibersihkan dan di tos kering airnya. Ketepikan.
Panaskan butter/majerin dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih, rempah empat sekawan, dan halia. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis sehingga rempah kari masak, masukkan garam & gula (Petua mak aku nih klu mau sedap la). Masukkan ayam. Kecilkan api dan biarkan air ayam keluar. Apabila air ayam kering, masukkan santan. Masak sehingga ayam lembut dan masak. Padamkan api

2. Kemudian curahkan kesemua bahan yang dimasak tadi ke dalam penapis. Ambil kuahnya dan masukkan ke dalam beras di rice cooker. Pastikan kuah itu cukup untuk menanak nasi sebanyak 3 cawan beras itu. Kita dah biasa masak nasi dan tentu tahu berapa banyak air yang nak digunakan. Tapi untuk nasi ini, sila lebihkan sedikit airnya daripada ukuran biasa. Kalau kuah tak cukup, tambah sikit dengan air. Kalau kuah terlebih, jangan habiskan. Boleh buat kuah untuk makan nasi nanti.

3. Apabila nasi sudah 3/4 masak, masukkan ayam dan segala macam tok nenek yang ada bersama ayam itu ke dalam periuk nasi. Gaul dan tanak nasi hingga masak.

Nasi ini boleh dimakan dengan lebihan kuah kari, sayur salad sempoi (aku buat acar timun) dan sambal cili ala2 nsi arab.

Sambal Cili (Yg mkn ngn Ns Arab tu la)

Cili merah & Hijau
Tomato
garam & gula

**Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur, mmg sgt sedap mkn ngn Nsi ni (dlu pernah kapel ngn mat arab sempat la jugak tye camne nk buat sambal ni kan...itu cite dolu2 mase muda2 remaje katakan tp skrg saye sayang somi saye..yg tgh syok tdo sblh ni..mak ai da bdengkor..k la mate pn da xlh nk buka ni..nak zzzzzzzzzzzzzz dlu tata n nite..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...