Terasa nk mkn sambal petai ni dah byk hari tapi tak sempat nk mencari petai..sib baik la ade Pasar Segar kt area umah so singgah la beli kejab lps keja..hehe..pe lg smapai jer umh trs masuk dapur keluar kan udang ler..moh kite masak same yea..
Udang Masak Tumis Sambal Petai
Bahan-bahan (2 org jer)
10 ekor udang gred A
petai – beli yg da di kupas kulitnya
Garam dan gula
Nise' (gula melaka)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Bahan-bahan yg di kisar
1 ulas bawang merah besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai – diketuk
sedikit cili kering yg sudah di rendam dgn air panas
Sedikit belacan
Cara-cara nya seperti berikut ^____*
- Bersihkan dan buang kepala udang.
- Masukkan sedikit minyak masak ke dalam kuali. Tumis bahan2 yang dikisar & masukkan gula, garam,gula melaka dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili, sos tomato secukup rasa.
- Masukkan udang dan petai. Kacau rata sehingga udang masak.
- Angkat & hidangkan dlm pinggan yg sesuai..klu rajin deko la sket..
Arini lapor sgt rase nya cz lunch makn Yee mee jer so xde mase deko2 pun..trs nyum nyum jer..hehe..sukernyer tgk laki makan bertambah nasi mlm ni..^______________^
No comments:
Post a Comment